Steun ons en help Nederland vooruit

Subsidie verstrekken moet strikter en transparanter

Subsidie krijgen in de provincie was wat te makkelijk geworden. De provincie had de subsidiekraan wat al te ver opengezet en iedereen wist de provincie daarvoor te vinden. Dankzij D66 is daar een einde aan gekomen. Als instellingen jaarlijks een vaste subsidie krijgen die nu niet meer bij het beleid van de provincie past, dan wordt die geleidelijk afgebouwd. Daarmee is de overheid een betrouwbare partner die organisaties de tijd geeft om andere financiering te regelen.

Er werd ook te makkelijk geld uitgedeeld aan initiatieven en projecten, zonder kritisch te kijken naar de achterliggende business cases en een goede verantwoording. Er wordt nu veel gerichter gesubsidieerd en er worden striktere regels toegepast voor verantwoording.

Het subsidiestelsel was niet alleen uit de hand gelopen, het was ook weinig transparant. Er is nu op verzoek van onder meer D66 een openbaar subsidieregister, dat inzicht geeft in wie hoeveel subsidie heeft gekregen en waarvoor. Het is een voorbeeld van de openheid van zaken die D66 nastreeft.

Laatst gewijzigd op 22 november 2018