Prioriteit aan Ladder Duurzame Verstedelijking

De Ladder Duurzame Verstedelijking schrijft voor waar (lokale) overheden op moeten letten bij de uitrol van nieuwe bouwplannen. Er staat bijvoorbeeld in dat je bij geplande nieuwbouw eerst moet kijken of er ruimte is in bestaand bebouwd gebied. Als dat niet het geval is, dan moeten er tenminste OV-verbindingen voorhanden zijn. Pas daarna mag je gaan kijken naar onontgonnen gebied.

Op deze manier probeert de Provincie ervoor te zorgen dat nieuwbouw op de juiste plek en manier wordt gepleegd: duurzaam, efficiënt, betaalbaar en met behoud van groen. Probleem was echter dat de Provincie weinig deed om de Ladder onder de aandacht te brengen. Dankzij D66 en GroenLinks is dat commitment er nu wel: Utrechtse gemeenten worden actief benaderd om het belang van de Ladder te benadrukken. Ook blijft het college evalueren hoe het gaat met de Ladder, en komt ze over twee jaar terug met eventueel aanvullend beleid als het mis dreigt te gaan.

Laatst gewijzigd op 5 september 2014