Plek voor damhert en edelhert

Het damhert en edelhert dragen – mits er niet meer zijn dan 150 dieren – bij aan de biodiversiteit en dus de kwaliteit van de natuur in onze provincie. Daarom zijn beide soorten wat D66 betreft allebei van harte welkom op de Utrechtse Heuvelrug.

Goed beleid is echter cruciaal. Zonder effectieve beheersing van de populatie is de kans op overlast en schade in het verkeer en landbouw al gauw niet te overzien in onze dichtbevolkte provincie. Iets dergelijks heeft op de Veluwe al geleid tot zeer rigoureuze maatregelen, waar we hier in Utrecht niet aan willen. Dankzij D66 is niet alleen het edelhert van harte welkom, maar krijgt ook het damhert de kans. Daarnaast hebben we de vergoeding bij schade aan landbouwgewassen beter geregeld.

Over enkele jaren zal worden gekeken of verdere uitbreiding van de populaties mogelijk is.

Laatst gewijzigd op 9 september 2014