Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 12 maart 2020

Nationale Week Zonder Vlees

Deze week – 9 t/m 13 maart – is voor de 3e keer uitgeroepen tot de Nationale Week Zonder Vlees. Het betreft een landelijke campagne op initiatief van Isabel Boerdam, met als doel de vleesconsumptie te verminderen en vegetarische alternatieven onder de aandacht te brengen. Inmiddels werken veel bedrijven uit de voedselindustrie hieraan mee. Zo bieden bijna alle grote supermarkten deze week vegetarische producten zoals vleesvervangers met korting aan en breiden diverse restaurants hun vegetarische menukaart uit.

Minder vlees eten betekent minder dierenleed. Onze vleesconsumptie is hoog met als gevolg dat het dierenwelzijn onder druk is komen te staan. Gelukkig is dit de laatste jaren wel verbeterd maar wie een kijkje gaat nemen in de megastallen en bij de slachterijen, wordt daar doorgaans niet vrolijk van.

Bovendien draagt een hoge vleesconsumptie niet bij aan onze gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert minder vlees te eten en vlees vaker te vervangen door noten en peulvruchten om het risico op diverse ziekten te verlagen. Hoge concentraties van dieren kunnen verder schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen door het risico op ziekten, bijvoorbeeld q koorts en vogelgriep. Zo waarschuwt het RIVM ervoor dat omwonenden van geitenhouderijen en pluimveebedrijven een grotere kans hebben op luchtweginfecties en longontsteking.

En dan is er nog het milieu. Door minder vlees te eten besparen we water en neemt de uitstoot van broeikasgassen af.

Af en toe een dagje zonder vlees is goed met het oog op dierenwelzijn, gezondheid en milieu. De D66 Statenfractie Utrecht ondersteunt dit initiatief dan ook van harte.

https://weekzondervlees.nl/ik-doe-mee/