Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 16 juli 2019

Opening expositie Fietspad van de Toekomst

Onder ruime belangstelling is maandag 15 juli jl. in het fietscafé De Proloog in Amerongen de expositie Fietspad van de Toekomst geopend. Voorafgaand aan de opening ondertekenden verschillende burgemeesters en wethouders van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Utrecht, Bunnik, Veenendaal, Zeist en Rhenen met de portefeuille mobiliteit een intentieovereenkomst voor de aanleg van een snelfietsroute tussen Utrecht en Veenendaal.

Erwin Kamp, de geestelijk vader van het Fietspad van de Toekomst, opende de expositie. ‘De expositie geeft een goede indruk van welke innovaties er op het terrein van fietsen allemaal mogelijk zijn’, aldus Kamp. In totaal zijn er acht vernieuwende ideeën te zien. Precies een jaar geleden namen de Provinciale Staten van Utrecht unaniem een motie van D66 aan om het Fietspad van de Toekomst aan te gaan leggen. De N225 tussen Utrecht en Wageningen leent zich hier prima voor.

De universiteiten van Utrecht en Wageningen hebben kennis en know how op het terrein van duurzaamheid, klimaat en transport. De route tussen beide gemeenten wordt ook wel de kennisas genoemd. Aan deze as liggen veel instellingen die kunnen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan: het Wereld Natuur Fonds, de Triodosbank, het KNMI, de IVA, Prorail en TNO. Zij kunnen bijdragen aan innovaties voor de fiets en het gebruik van de fiets stimuleren.

Erwin Kamp: “Ik vind het fantastisch dat er al zo goed wordt meegedacht en dat er nu concreet uitvoering aan het idee wordt gegeven. Ik zie het als een kansrijk initiatief omdat het vooral heel veel goede kanten in zich draagt. Fietsen is gezond, fietsen is goed voor het milieu, de fietsveiligheid wordt verbeterd en we maken van de provincie Utrecht zo echt de fietsregio van Europa. Dit initiatief heeft zijn uitstraling ver buiten de provincie.”

In het najaar wordt er nog een prijsvraag door de Provincie Utrecht georganiseerd waarbij inwoners een idee voor fietsinnovatie kunnen indienen.

Meer weten of Het Fietspad van de Toekomst? Kijk op: www.hetfietspadvandetoekomst.nl