donderdag 1 juni 2017

Column: Blokkendoos in de wei

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat er voor een Europees distributiecentrum een terrein van maar liefst 35 hectare bouwgrond is aangekocht in de provincie Flevoland. Wat betekent dat voor een open en groen landschap?

Ik zie de obligate foto al voor me met de wethouder die de eerste schop in de klei mag steken. Het levert in dit geval 400 banen op en dat is goed nieuws. Toch vraag ik me af of dat nou de werkgelegenheid is die we in ons land willen of hier in een dichtbevolkte provincie zoals Utrecht.

Het komt neer op 11 werknemers per hectare en ik kan me goed voorstellen dat menig bedrijf fors meer werknemers heeft. Daarmee ga je ook nog eens heel hard door je schaarse grond heen. Welke andere bedrijven kunnen hier nu niet terecht? Er is toch vast en zeker een lijstje met potentiële behoefte? Waarom heb je anders een bedrijventerrein beschikbaar als geen beeld is van de lokale behoefte.

Die vraag stelde ik mezelf ook toen ik enkele jaren terug een foto in de krant zag van minister Kamp die trots een eerste schop in de klei zette voor een nieuw datacentrum in de Eemshaven (provincie Groningen). Een grote blokkendoos op 40 hectare in een mooi open en groen landschap. Daarbij ging het om structureel 150 banen.

Hoewel de werkgelegenheid juist in de regio’s die het betreft van harte welkom is, zet ik toch vraagtekens bij zo’n grote blokkendoos in de wei. Juist die groene open ruimte is toch een kwaliteit van het buitengebied. Zou er ook ooit over landschappelijke inpassing worden gesproken als zo’n grote buitenlandse partij interesse toont? Een vraag die bij de nieuwbouw van een grotere stal met meer ruimte voor koeien wel vaak als eerste wordt gesteld.

Het feit dat ze dan volledig op duurzaam opgewekte energie draaien wordt dan als winst beschouwd. Maar in feite leidt het bestaan van het datacentrum tot een forse toename van het energieverbruik. Ik las dat dit datacentrum net zoveel energie verbruikt als 400.000 huishoudens. Dan kunnen ze wel windenergie inkopen, maar die kan vervolgens niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Je moet dan ook veel meer duurzaam gaan produceren.

Dan maak je me pas echt blij met een briljante oplossing die zuinig omspringt met energie én met het landschap.

Afbeelding: Werkhoven in het landschap, door: Jan dijkstra, CC BY-SA 4.0.