woensdag 12 april 2017

Start Vuelta d’España in Utrecht in 2020

Afgelopen maandag werd tijdens de Provinciale Statenvergadering het voorstel om de eventuele start van de Spaanse wielerronde naar Utrecht te halen besproken. Na de start van de Giro d’Italia in 2010 en de Tour de France in 2015 zou de start van de Vuelta d’España in Utrecht in 2020 nogmaals een impuls aan stad en regio geven door middel van een grootschalig fietsevenement. Tevens zou de start van de Spaanse Vuelta de rij van de drie belangrijkste drieweekse wielerwedstrijden compleet maken; Utrecht wordt met de start van de Vuelta de eerste stad ter wereld die alle drie de grote wielerronden hebben aangedaan.

Voorstel tot financiële bijdrage start Vuelta 2020

D66 is enthousiast en wil zich inzetten om de Vuelta in 2020 naar Utrecht te halen. Statenlid Annemiek Dercksen pleitte voor aanname van het Statenvoorstel welke het mogelijk maakt om nader onderzoek te doen naar het binnenhalen van de start van dit wielerevenement. ‘De Vuelta wordt net als de Tour de France en de Giro d’Italia gedurende vele uren wereldwijd live op televisie uitgezonden. De verwachte directe mediawaarde van dit evenement wordt geschat op € 15 miljoen. Dit zal een positieve impact op het lokale en regionale bedrijfsleven hebben en dan met name op de vrije-tijdseconomie’. Als grootschalig internationaal publieksevenement draagt de Vuelta bij aan de economische en toeristische versterking van de regio Utrecht, passend bij de ambitie om Utrecht als aantrekkelijke topregio te versterken.

Organisatie van het evenement

Als de Vuelta daadwerkelijk naar Utrecht komt, zullen hele andere bedragen aan de orde zijn dan het vandaag besproken voorbereidingsbudget. D66 vindt het dan ook belangrijk, dat het uiteindelijke voorstel, waarin de verdeling van de kosten onder de betrokken partijen aan de orde komt, op goedkeuring door de Staten kan rekenen.

Het Statenvoorstel over het voorbereidingsbudget is met ruime meerderheid van stemmen aangenomen.

Afbeelding: Renners onder de Dom, door: Victor van Werkhooven, CC BY 3.0.