Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 oktober 2016

Business meets politics

Op 3 oktober 2016 vond een ontmoeting plaats tussen de Tweede Kamer Fractie van D66, vertegenwoordigd door Wouter Koolmees en Kees Verhoeven, en een veertigtal toonaangevende ondernemers uit de regio Utrecht. De opzet van deze bijeenkomst voor D66 was, om te gaan luisteren naar de manieren en wegen die ondernemers zien, om de Nederlandse economie ook in 2020 duurzaam en vitaal te houden. De ondernemers hebben ruim de gelegenheid gekregen om hun visie op voor hen belangrijke onderwerpen als investeringsklimaat, innovatie, arbeidsmarkt, Europa en fiscaliteit te geven.

Specifieke zorgen en aandachtspunten van ondernemers zijn

Europa: vrije handel en Euro zijn ongekend waardevol voor Nederlandse ondernemingen, maar laat Europa zich niet bezig houden met details die op nationaal niveau geregeld kunnen worden. Regel alleen dat wat staten zelf niet kunnen.

Onderwijs: Zorg dat het beroepsonderwijs uitsluitend opleidt tot beroepen die nu en over 5 jaar gevraagd worden. Ook het HBO moet weer opleiden tot duidelijke beroepen. Laat werknemers zelf beschikken over opleidingsgeld (transitievergoeding), wat ze binnen vijf jaar voor hun toekomst moeten aanwenden.

Arbeidsmarkt: De Wet Werk en Zekerheid moet in revisie. Het moet voor ondernemers aantrekkelijker worden om mensen in vaste dienst aan te nemen, en het moet voor werknemers aantrekkelijker worden om van werkgever te wisselen.

Innovatie: De overheid dient als opdrachtgever op te treden voor fundamentele technologische vernieuwing en daar geld voor ter beschikking te stellen. Zodra ideeën marktrijp zijn, kunnen fiscale middelen zorgen voor adaptatie door bedrijven (start-ups en anderen).

Investeringsklimaat: Er dienen meer instrumenten gecreëerd te worden om start-ups succesvol te laten doorgroeien. In deze fase is het risico voor venture financiering nog te hoog en is fundamentele technologische innovatie een gepasseerd station.Deze bedrijven vallen nu teveel in een vacuüm.