vrijdag 17 juni 2016

Uitnodiging werkbezoek: ganzenbeleid in de provincie Utrecht

Op 10 september organiseert D66 provincie Utrecht een veldbezoek en werkbezoek over het ganzenbeleid in de provincie Utrecht. Wie de laatste jaren het nieuws over de Nederlandse natuur gevolgd heeft kan het niet zijn ontgaan, in Nederland komen de laatste jaren ongekend hoge aantallen ganzen voor. In de winter kan dit oplopen tot bijna 2,5 miljoen winterganzen, maar betrekkelijk nieuw zijn de ruim 600.000 ganzen die ook in de zomer in Nederland verblijven. Dit stelt natuurbeschermers en boeren voor een unieke uitdaging, hoe gaan we om met deze ontwikkeling?

Onder druk van schade en overlast die vooral de jaarrond in Nederland verblijvende ganzen doen aan de natuur en de landbouw wordt de politiek gedwongen om keuzes te maken. Utrecht is een waterrijke provincie met een hoogwaardige landbouw, waardoor hier in de zomer en de winter veel ganzen zijn te vinden.

Hoe gaan we om met ganzen in Utrecht?

Deze vraag ligt op het bord van de Statenleden in Utrecht, zij beslissen over het beleid en de vergunningen rond natuur en landbouw in onze provincie. De ganzen leven grotendeels op economische graslanden en akkers. Op het grasland van agrariërs verorbert één gans ongeveer 500 gram vers gras per dag. Ganzen foerageren ongeveer tien uur per dag, vanwege de beperkte spijsvertering poept een gans iedere vier minuten. Zo zorgen ganzen voor vraatschade, doen zij de voedingswaarde van graspercelen afnemen door hun uitwerpselen en zorgen zij ervoor dat de natuurwaarden in natuurgebieden dalen. Hoe moeten wij hiermee omgaan? De Statenleden gaan graag met de D66-leden en anderen in gesprek!

Informatie, veldbezoek en discussie

Wij laten u graag zien hoe het vraagstuk rond de ganzen er in de praktijk uitziet. We zullen een mooi natuurgebied in de Utrechtse polder onder het plaatsje Oudewater bezoeken en delen de uiteenlopende visies op de omgang met de aantallen ganzen. Hier krijgen we een presentatie van de Statenfractie, Staatsbosbeheer, LTO en de Jagersvereniging, waarna we een wandeling maken door het natuurgebied Willeskop onder leiding van de boswachter. Daarna willen wij graag met u in gesprek over het ganzenbeleid in Utrecht!

Praktische informatie:

• Datum: 10 september 2016
  • Locatie:Het Beloken Land, Blokland 116, 3417 MR Montfoort
  • Tijden: 13:30 – 16:30
  • AanmeldingVia deze link

PS: Denk aan goede wandelschoenen die ook vies/nat mogen worden. De wandeling gaat door een deels drassig natuurgebied.

Een impressie van het landschap van het veldbezoek. Foto door Jeroen Verschoor.

Foto Willeskop Jeroen Verschoorklein