dinsdag 2 februari 2016

Nieuwbouw AFAS in Leusden blijft mogelijk

In de Provinciale Statenvergadering van maandag is een plan aangenomen om de kantorenleegstand in de provincie Utrecht aan te pakken, zogenoemd de Thematische Structuurvisie Kantoren. In Leusden waren er zorgen dat dit plan zou betekenen dat het softwarebedrijf AFAS niet meer zou mogen bouwen op de locatie van de voormalige Bankgirocentrale. Dankzij een aangenomen D66 voorstel is de mogelijkheid tot nieuwbouw van het kantoor van AFAS veilig gesteld, terwijl de leegstand van kantoren effectief aangepakt kan worden.

Leegstand in een dichtbevolkte provincie

In de provincie Utrecht staat 1,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, dat is een gebied zo groot als 180 voetbalvelden. Daarnaast bieden alle bestemmingsplannen bij elkaar de ruimte voor nieuwbouw van nog eens 4,3 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlak. D66 Statenlid Hans Boerkamp: ‘Het is onacceptabel dat er in een dichtbevolkte provincie als Utrecht zoveel kantoorruimte leeg staat en er ook nog zoveel bijgebouwd kan worden. Het schrappen van de mogelijkheid om nieuwe kantoren te bouwen maakt het aantrekkelijker om reeds leegstaande kantoorpanden te verbouwen en weer te gaan gebruiken’. Daarom is het goed dat de provincie deze gedurfde stap gaat zetten.

Nieuwbouw AFAS

Het plan van de provincie Utrecht had gevolgen kunnen hebben voor de plannen van softwarebedrijf AFAS om hun bedrijf in Leusden te laten groeien. Dat bedrijf kocht daarvoor in 2011 de oude Bankgirocentrale en besloot het bestaande pand uit voorzorg te slopen. Juist daardoor zou het provinciale plan ook voor dit terrein kunnen betekenen dat de mogelijkheid om een nieuw kantoor te zetten zou worden geschrapt.

Een aangenomen voorstel voor D66, mede ingediend door PvdA, SP, SGP en ChristenUnie garandeert echter de uitbreiding van AFAS, als onverhoopt de aanpassing van het bestemmingsplan en vergunningaanvraag vertraging op zouden lopen. Statenlid Boerkamp: ‘Als het bedrijf en de gemeente Leusden er straks alles aan hebben gedaan om de vergunningaanvraag te regelen, dan zullen wij op deze locatie de mogelijkheid voor nieuwbouw van een kantoor door AFAS toch toestaan”.