maandag 1 juni 2015

Onderzoek naar treinstation op de Uithof

De provincie Utrecht gaat onderzoeken of universiteitswijk De Uithof een spooraansluiting verdient. Oud-GVU-directeur Piet Brouwer pleitte daar in 2009 al voor.

In het coalitieakkoord dat D66, VVD, CDA en GroenLinks begin deze maand sloten, kondigt de provincie Utrecht een regionale verkenning aan naar maatregelen om de bereikbaarheid van De Uithof (Utrecht Science Park) te bevorderen. Het onderzoek dient als voorbereiding van een mogelijke MIRT-verkenning door het Rijk. Naast een treinstation voor De Uithof verkent de provincie rechtstreekse bustrajecten, een tramverbinding met De Uithof via de binnenstad en een regionaal tramnet vanuit Utrecht.

Samen met BRU, gemeente Utrecht en het ministerie van IenM, constateerde de provincie eind 2013 al in het onderzoek Regio in beweging dat de Uithoflijn in 2030 zijn maximale capaciteit bereikt met twintig gekoppeld trams per uur per richting. De Uithoftram gaat in 2018 rijden.

Tijdens de provinciale verkiezingen pleitte D66 voor een onderzoek naar treinstation De Uithof. Volgens het verkiezingsprogramma is De Uithof “verreweg de grootste werkbestemming zonder eigen station. Middels een aftakking van de spoorlijn Utrecht–Amersfoort die weer aantakt bij Utrecht Lunetten kan een Intercitystation worden gerealiseerd op De Uithof. Dit station kan een impuls vormen voor de bereikbaarheid voor Utrecht-Oost.”

D66-Statenlid Ayla Schneiders verwacht dat de werkgelegenheid en de bevolking van Utrecht blijft groeien, en dat het Utrecht Science Park steeds meer studenten en bedrijven zal aantrekken. Dat betekent dat de Uithoftram op den duur niet meer voldoet, zegt ze tegen DUB, het Digitaal Universiteitsblad van de Universiteit Utrecht.

Schneiders: “Studenten van nu gaan de trein niet meer meemaken. Pas rond 2025 of pas later komt er eventueel een station.” Nu al praten over een treinstation, terwijl de Uithoftram nog niet eens rijdt, vindt Schneiders niet voorbarig. “Wij gaan als provincie over de lange termijn. Dan is het beter om nu al te anticiperen op de toekomst dan later achter de feiten aan te lopen.”

Het idee voor een treinstation in De Uithof is niet nieuw. Oud-GVU-directeur Piet Brouwer pleitte er in september 2009 al voor in OV-Magazine. Omdat de Utrechtse regio al zo volgebouwd is, dacht Brouwer aan een ondergrondse spoorlijn vanaf Bilthoven. Een tweede variant zou De Uithof aandoen vanaf Den Dolder en Zeist (klik op de kaart hiernaast).

Dit bericht is overgenomen van Ov-Magazine (26-05-2015) “Utrecht onderzoekt station De Uithof