woensdag 20 januari 2010

D66 maakt herrie tegen huidige plannen A27

D66 Statenlid Jacqueline Versteeg en D66 gemeenteraadslid Arjan Kleuver namen afgelopen zaterdag 16 januari eensgezind deel aan de lawaaioptocht in Lunetten. Allebei wonen ze in Lunetten en ervaren ze dagelijks de geluidshinder en slechte luchtkwaliteit. Samen met een paar honderd mensen kwamen ze bijeen bij de Musketon voor een lawaai-optocht, naar de A27. Ook in Rijnsweerd, Voordorp en Overvecht vonden protestbijeenkomsten plaats. D66 laat zowel in de Provinciale Staten van Utrecht als in de Utrechtse Gemeenteraad, hetzelfde kritische geluid horen ten aanzien van de huidige verbredingsplannen van de A27. Ook Tweede Kamerlid Boris van de Ham (D66) ondersteunt dit geluid.

Verbreding A27 alleen onder voorwaarden!

D66 kan alleen met een eventuele verbreding van de A27 instemmen als het stiller wordt in Lunetten en de luchtkwaliteit verbetert. Ook mag geen schade aan de Hollandsche Waterlinie plaatsvinden.
Eerst moet onderzocht worden of een mogelijke verbreding van de A27 gepaard kan gaan met een stedenbouwkundige verbinding, te realiseren tussen de woonwijk Rijnsweerd en het Science Park Uithof; en of overkapping de wijken Lunetten en Voordorp stiller en schoner maakt en de rust in Amelisweerd herstelt.

Daarnaast zijn forse investeringen in het Openbaar Vervoer én de fietsinfrastructuur nodig, naast de invoering van rekeningrijden. D66 wil graag dat de kilometerheffing afhankelijk wordt van het tijdstip van de dag. Zo worden automobilisten die niet per sé in de spits hoeven te rijden, gestimuleerd op een ander moment gebruik van de weg te maken. Hierdoor nemen de files af.

Ook wil D66 dat bij de verbreding van de A27 rekening gehouden wordt met de al lang gewenste investering in de spoorwegverbinding Almere-Utrecht-Breda. Temeer omdat berekeningen laten zien dat deze lijn rendabel te exploiteren valt. Aanstaande maandag 25 januari geeft D66 haar visie op de huidige plannen voor de verkeersproblematiek rondom Utrecht, de ‘Planstudie Utrecht’, tijdens een vergadering van Provinciale Staten.